Povolební komentáře

Komunální volby v Králově Dvoře skončily vítezstvím Občanské demokratické strany, ale ani ta nezískala nadpoloviční většinu mandátů. Naopak Česká strana sociálně demokratická si oproti minulým volbám pohoršila. Výsledné obsazení nejvyšších postů ve vedení radnice ukáží až povolební vyjednávání. Poměrně smutný je však fakt, že 2 739 oprávněných voličů Králova Dvora se k volbám vůbec nedostavilo.

Komunální volby jsou již minulostí a jednotlivé volební štáby vyhodnocují výsledky. Zamýšlejí se nad chybami, kterých se dopustily, nebo se naopak radují nad úspěchy. Někde již stanovují novou, lepší taktiku pro ty příští a současně horečně vyjednávají o obsazení jednotlivých postů na radnicích s možnými koaličními partnery.

Komunální volby jsou, jak se obecně říká, „o lidech, nikoliv o stranách“. Já si myslím, že by to tak měli vnímat především voliči, ale praxe ukazuje, že to není tak úplně pravda. Letošní výsledky komunálních voleb byly podle mého názoru více než jindy v minulosti poznamenány nedávnými parlamentními volbami. Povolební patová situace v parlamentu a následující vyjednávání, osočování jednotlivců i celých stran a hlavně nezdůvodnitelné protahování tohoto stavu vyvolalo v lidech nejrůznější, ale především rozporuplné reakce. Od zásadních reakcí lidí, že „k volbám mě nikdo nedostane, neboť všechno je Absurdistán“, až po vyhraněné sympatie a antipatie převážně k jedné či druhé z velkých politických stran. Veřejnost byla po relativně dlouhou dobu vystavena silnému tlaku médií, které neustále přetřásaly různé politické skandály, hodnotily šance protivníků na základě průzkumů veřejného mínění a zabývaly se i ryze soukromým životem hlavních protagonistů. Že byla atmosféra před komunálními volbami skutečně silně poznamenána těmito událostmi, jsem se přesvědčil v rozhovorech s lidmi, kteří v minulosti o politickém dění neměli zdání, ale v tuto dobu byli ochotni podávat zasvěcené komentáře, jak toto politické klání dopadne.

A tady jsme pravděpodobně u jádra věci, neboť podle známého výroku, že negativní reklama je také reklama, a tudíž důležité je hlavně to, že se o nás mluví, bylo výsledným efektem přenesení dominantní pozornosti značné části veřejnosti na tyto dvě rozhodující politické strany. Převedeme-li tuto skutečnost na komunální úroveň, stačí trochu oprášit firemní logo, vhodně připomenout či vyzdvihnout některé nepodstatné detaily a úspěch je zaručen. Bylo by ode mě příliš troufalé na tomto místě říci, že se voliči rozhodovali jen a pouze na základě současné politické atmosféry ve společnosti a nebrali v úvahu osoby na kandidátce, avšak nepochybuji o tom, že jí byli významnou měrou ovlivněni v neprospěch malých stran, hnutí a sdružení.

Dalším neopominutelným faktorem byla volební účast. Cca 40% účasti není úplný propadák, ale je to již hranice, která nahrává disciplinovaným voličům politických stran. Dovolím si vyslovit následující smělou hypotézu, která zní: ty necelé 2/3 voličů, kteří nepřišli k volebním urnám, byli naši potenciální voliči. Jsou mezi nimi především naši sympatizanti, ti, kteří nám drží palce a říkají celé čtyři roky, nedejte se. Jsou to ti, kteří nás oslovují, když nejsou vyslyšeni oficiálními místy, ti, kteří nás žádají, abychom s tím něco udělali, a nebo ti, kteří si chtějí jenom tak postěžovat. Jakmile je jejich problém vyřešen, rádi a ochotně zapomínají. Možná si myslí, že nás již nebudou potřebovat nebo naopak, že my jim zase příště můžeme pomoci s naprostou samozřejmostí jako minule.Bohužel to jsou většinou občané, na které není spolehnutí v čase „volebním“, nejsou to ti disciplinovaní voliči typu „tvrdého voličského jádra“, které je možné vidět za volebními výsledky politických stran.

Podle mého názoru to jsou dva hlavní faktory, které ovlivnily volební výsledky Občanského sdružení Králova Dvora. Při hlubší analýze bychom našli i další momenty, které byly více či méně významné, avšak klíčovou roli nesehrály. Počtem mandátů (3) jsme sice obhájili výsledek z minulých voleb, ale naše očekávání bylo ambicióznější a především jsme doufali, že se v něm zobrazí naše dlouhodobá a obětavá práce pro naše občany.

Komentáře z tisku

Většina dokumentů je k dispozici ve formátu PDF. K prohlížení těchto dokumentů je třeba nainstalovat Adobe Reader. Tento program lze v české verzi zdarma stáhout například ze serveru slunečnice.cz.