Ustavující zasedání zastupitelstva

Dobrý den,
zúčastnil jsem se veřejného ustavujícího zasedání městského zastupitelstva,jehož součástí byla i volba starosty, místostarosty a rady města. Průběh celého zasedání mi připomínal podřadnou němou grotesku z 30.let, v níž hlavní roli tentokrát sehráli současní městští bandité Mencl, Vychodil a jejich osm "věrných" loutek z řad Modrých ptáků, Oranžových lupičů a Komančů.
Výsledky komunálních voleb jsem znal, dalo se tedy očekávat, že zlodějský tandem výše zmíněných pánů bude řádit v Králově Dvoře další 4 roky.To se i stalo.Co mě však překvapilo a urazilo, byl postoj 10 zastupitelů z řad ČSSD,KSČM a ODS, kteří svými hlasy zablokovali návrh nezávislého zastupitele Kaseckerta,totiž aby každý kandidát na post starosty krátce přednesl před veřejností svojí vizi o práci starosty. Výsledek hlasování v poměru 5:10 dal všem přítomným jasnou odpověď na to, jak budou vypadat všechna zasedání zastupitelstva města v následujících 4 letech.Myslím si, že například takový pan starosta Mencl by přítomným obyvatelům jistě měl co říci. Dozvěděli bychom se třeba to, jak má v plánu provádět další prasárny a levárny, v kterých se v posledním volebním období velice zdokonalil. Možná bychom se dověděli i to, jak lze celkem v pohodě získat městský majetek skoro zadarmo nebo v jakém poměru se bude dělit bakšiš za státních zakázek mezi 10 současných loutkoherců v zastupitelstvu. Některé lidi by toto Menclovo "představení se" jistě zajímalo. Ale to jsme již v jiné pohádce. Poměr hlasů byl přece 5:10, a pan Mencl také hlasoval proti. Tak co by nám blbečkům vlastně měl vyprávět, vždyť ho přece všichni známe....
Je mi z toho smutno, ale věřím, že všechno jednou skončí, i nekontrolovatelné rozkrádání majetku města, nenažranost, podvody a prasárny některých zastupitelů města.Věřím, že určitě bude líp.....:)))))) S pozdravem
Josef Pavlíček

Vážený pane Pavlíčku,
bez obalu musím říci, že Vaše komentáře k volebnímu a především povolebnímu dění v Králově Dvoře nepostrádají razanci a nadsázku, a jak jsem se již dříve vyjádřil, jadrnost Vašeho vyjadřování a použitá terminologie jsou na hranici dobrého vkusu.

Za největší urážku Vaší osoby na ustavujícím veřejném zasedání pak považujete zamítnutí návrhu pana Kasseckerta na prezentaci vize kandidátů na post starosty, koaličními zastupiteli politických stran ČSSD,ODS a KSČM.

Musím říci, že i já jsem byl touto reakcí zaskočen, protože si myslím, že k tomu nebyl racionální důvod a pro přítomnou veřejnost by to bylo zpestření a oživení jinak poměrně jednotvárného průběhu zasedání. Ta neochota, elementárním způsobem informovat o svých představách a názorech může mít různé důvody. Za prvé nemůže prezentovat své vize ten, kdo žádné nemá a za druhé může panovat obava z případných nesplněných slibů, a tak je lépe žádné nevyslovovat. Občané si však mohou tento nevstřícný postoj vyložit ještě třetím způsobem. Například tak, že oni nejsou ti správní posluchači na žádoucí úrovni, aby řečníka pochopili. Nevím, která varianta je „lepší“, avšak tento způsob vnímání veřejnosti ve svém důsledku zcela jistě a bezpečně odradí případné zájemce o dění v našem městě v účasti na budoucích veřejných zasedáních zastupitelstva.

V minulém volebním období byla návštěvnost na veřejných zasedáních v průměru „necelí dva občané“. Jedním slovem katastrofa. Není zcela jednoduché jmenovat hlavní příčinu tohoto neutěšeného stavu, avšak jedním z důvodů může být i tento nevhodný či nevstřícný postoj vedení radnice. Pokud si položíte otázku, komu že tento nezájem veřejnosti může vyhovovat nejvíce, odpovíte si zároveň i na to, proč možná pan Mencl tak jednoznačně odmítl nabídku pronést krátký monolog o své budoucí práci.

Omlouváme se pisateli tohoto příspěvku za naši opožděnou reakci.