Vlečkový most

Nepoužívaný vlečkový most přes řeku Litavku v Karlově Huti stál v cestě zvýšeným průtokům vody a prokazatelně zhoršoval průběh povodní. Nám se podařilo iniciovat jeho odstranění a dát tak impuls k vytvoření protipovodňové studie.

Vlečkový most Králův Dvůr

Byli jsme iniciátory odstranění vlečkového železničního mostu přes řeku Litavku, který byl z hlediska průtoku velkých vod při povodních nevhodně postaven, a zároveň jeho snesení bylo základním impulsem pro vytvoření protipovodňové studie.

Most byl postaven v 60. letech a dříve sloužil pro zásobování provozu teplárny uhlím. Přestože prokazatelně při tzv. velkých vodách zadržoval vodu, event. ji svou šikmou orientací na směr toku odváděl do bytové zástavby, a provozován byl po celou dobu jako nezkolaudovaná stavba, nebylo jeho odstranění jednoduchou záležitostí.

Vlečkový most Králův Dvůr

V roce 1995, po jedné z nejničivějších záplav na Litavce, iniciovali občané Králova Dvora petici, jejímž požadavkem bylo mimo jiné odstranění mostu. Následné konstituování občanského sdružení Králova Dvora bylo výsledkem vůle občanů, aby někdo hájil jejich zájmy při jednání s různými stranami.

Vlečkový most Králův Dvůr

Pomohl nám i Obecní úřad v Králově Dvoře, neboť po vyjádření odborných pracovníků bylo naprosto zřejmé, že odstranění této stavby je prvním krokem ke zlepšení odtoku velkých vod na řece Litavce.

V současné době nechalo město zpracovat projektovou dokumentaci pro regulaci Litavky v hodnotě několika mil. Kč, avšak pouze tyto dokumenty bez následné realizace protipovodňových opatření v korytě řeky občany od povodně neochrání.

Dokumenty ke stažení

Drážní úřad Občanské sdružení Obecní úřad Železárny