Saint-Gobain

Slévarna Saint-gobain Králův Dvůr

Slévárenskou výrobu ve firmě Saint-Gobain doprovází únik neznámých a pachově velmi nepříjemných látek do ovzduší. Tento problém se vyskytuje prakticky od zahájení výroby v roce 2004 a firma má pro jeho objasnění několik variant, všechny však poukazují na problémy ve výrobním postupu.

Je třeba ocenit, že představitelé firmy se snaží s občany komunikovat a případně i za jejich pomoci nalézt řešení. Situace se však v dlouhodobém horizontu nelepší, emitující látky způsobují pálení v hrtanu, nosní i oční sliznici, zaznamenali jsme již i alergické projevy provázené dušností.

Nutno zdůraznit, že firma produkuje tyto látky trvale, je pouze na směru a intenzitě proudění vzduchu, kde a v jaké míře se koncentrují a co následně způsobují. Tento stav je velmi nepříjemný jak pro občany pohybující se ve volném prostoru (náměstí Míru v Králově Dvoře, parkoviště u Hypernovy atd.), tak i pro pracovníky dalších firem, které mají v blízkém okolí svoje sídla.

Dokumenty ke stažení

Většina dokumentů je k dispozici ve formátu PDF. K prohlížení těchto dokumentů je třeba nainstalovat Adobe Reader. Tento program lze v české verzi zdarma stáhout například ze serveru slunečnice.cz.